fbpx

Aylara Göre Bebek Aktiviteleri

Bebek aktiviteleri, bebekler anne karnında 25. haftadan itibaren hareketlenmeye başlar. Kollarını bacaklarını hareket ettirir, parmaklarını emme refleksiyle ağzına götürür, kısacası daha doğmadan kendini ve yapabileceklerini keşfetmeye başlar. Doğduktan sonra da gelişimlerini aylarına göre tamamlayarak büyümeye devam ederler.  Bebekler için ilk yıllar her şey oyundan ibarettir. Yenidoğan denilen ilk bir aylık dönemde yenidünyaya ve ailesine uyumlanmaya çalışır. Bebek, gelişmeye devam ettiği süreçte, annesini iyi şekilde emebiliyorsa, huzurlu ise, ailesi ile ten tene teması yapabiliyorsa ve en önemlisi güvende olduğunu hissediyorsa daha çabuk hareketlendirmeye ve tepki vermeye başlar. Böylelikle 1-2. aydan sonra oyun aktivitelerini başlatmaya ve keyif almaya başlar.

Aylara Göre Bebek Aktiviteleri

Aylara göre bebek oyun aktiviteleri bebeğin gelişimi ve ileriki yaşlardaki sağlıklı gelişimi için büyük önem taşır. Anne, baba ve aile yakınlarının bebeğin aylarına uygun oyunlarla bebeği aktif tutmaları ve farklı oyun aktiviteleriyle öğrenmesini ve keyif almasını sağlaması önemlidir.

0-1 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeklerin ilk bir aylık yenidoğan döneminde sosyal becerileri ve oyun aktiviteleri kısıtlıdır. Gözleri bulanık görür, ancak karşısındaki kişi veya nesne 25 cm kadar yaklaştığında net görebilir. Henüz yakalama, sıçrama, emme refleksleri vardır ve dünyaya alışma sürecindedir.

Bebek Aktiviteleri;

Yatağı ilgi çeken sesli ve renkli nesnelerle düzenlenebilir. Bu dönemde anne ve babanın sürekli bebeğiyle konuşması ve pozitif cümleler kurması bebeğin ileriki dönem iletişimini olumlu etkileyecektir. Hafif bir müzik bebeği sakinleştirecektir.

2. Ay Bebek Gelişimi

Bebekler ikinci ayla birlikte hareketlenmeye ellerini, kollarını ve ayaklarını ileri geri itmeye, çekmeye başlar. Gözleri net görmeye, bu sayede hedefleri izlemeye başlar ve odaklanmayı öğrenir. Yatağının üzerindeki dönenceleri takip eder. 5.6 hafta itibariyle mimikleri gelişir. Yüksek seslere tepki verir.

Bebek Aktiviteleri;

Bebeklerin ikinci ayındaki oyun aktiviteleri çıkarttığı sesleri keşfetme dönemidir. 1. ayın bitiminde tesadüfen yaptığı davranışları 4. aya kadar bilerek yapmaya başlar. Konuşmak ve anlatmak gelişimi için önemlidir.

3. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğin hareketleri 3. ayda artmıştır. Tekme atar. Yüzükoyun yatarken başını ve üst gövdesini kaldırır. Görsel dikkati artmıştır. Parmakları ile oynar. Oyuncakları tutmaya başlar.

Bebek Aktiviteleri;

Bu ayda bebekler için oyun aktivitesi sesli, hışırtılı, renkli oyuncaklardır. Bu sesler bebeklerin oldukça ilgisini çeker. Oyuncakları bebeğe elleterek farklı dokuları öğrenmesine başlanılabilir. Ayrıca bileklerine sıkmayacak hafif şekilde renkli ipler bağlanarak görsel olarak algılaması sağlanabilir.

4. Ay Bebek Gelişimi

Bu aylarda bebekler seslerini cıvıldama şeklide çıkartarak iletişim kapasitelerini de ortaya koymaya başlarlar. Fiziksel becerileri artmıştır. Bu dönemde bebeğin ilgisini ve dikkatini yüksek tutmak ve öğrenmesini desteklemek için oynadığı nesne sayısı sınırlı tutulmalıdır.

Bebek Aktiviteleri;

Bebeklerin oyun aktiviteleri sayesinde sosyal becerileri artar. Müzikli oyuncaklar, çıngırak, ağzına götürebileceği güvenli ve kavrayıp bırakabileceği nesneler kullanılabilir.

5. Ay Bebek Gelişimi

Bebekler yavaş yavaş duygularını belli etmeye ve iletişime geçmeye çalışırlar. Parlak cisimler ve renkler favoridir. İzleme ve koordinasyon becerisi gelişmiştir. Sesleri taklit etmeye başlarlar. Dikkat çekmek için gürültülü sesler çıkartırlar.

Bebek Aktiviteleri;

Bebeklerin oyunlar sayesinde sosyal becerileri artar. Bebekler 5 aylık olduklarında seslerle denemeler yaparak kendileri ve başkaları için oyunlar yapar. Bazı oyuncaklarını uzağa koyarak oyuncağına ulaşması için fırsat verilmelidir. Bebeğin dokunma becerisinin artması için kumaş kitaplar eline verilmelidir. Bu dönem yine sesli ve renkli oyuncaklar tercih edilebilir.

aylara-gore-bebek-aktiviteleri

6. Ay Bebek Gelişimi

Artık 6. Aydan itibaren ayakta durabilir, kafasına hakimdir, tek başına kısa süreli oturabilir. Gözler ve eller birlikte hareket eder. Nesneleri istemli olarak kavrar. Düşen nesneleri takip eder. Dikkati kısa sürelidir. 6. ay ile birlikte ek gıdaya geçiş başlar. Anne sütüne alışkın olan bebekler için başlarda yeni tatlar değişik gelebilir. Küçük tadımlar ile yeni lezzetlere alışmasına tanıklık edin.

Bebek Aktiviteleri;

Kendi yaptıklarının çevreyi etkilemesini isterler. Başardıkça daha çok motive olur ve güvenleri artar. Yastıkla destekleyerek 10 dakika kadar oturmasına müsaade edilebilir ve etrafına oyuncakları dizerek uyaranlara odaklanması istenilebilir. Bebekle iletişimin yolu gülmekten geçer. Bu süreçte bol bol gülerek konuşun. Sık sık adını tekrarlayın. Yüz oyunları yaparak dudak, damak hareketleri kullanın. Özellikle beslenme ve oyun sırasında konuşun. Karşılıklı alıp- verme, atıp-tutma, sallama oyunları yapın. Kollarınızı açarak ona doğru gidin ve ona geldiğinizi söyleyin.

7. Ay Bebek Gelişimi

7 aylık bebekler yerde sürünebilir, sırtüstü yatarken ayaklarını ağızlarına sokmaya bayılırlar. Ellerini kullanarak beslenmesini yavaş yavaş kendileri yapabilir. Etrafa karşı daha ilgili ve dikkatlidir. Bebekler bu aylarda agu gibi sesler ve mırıldanmalar çıkartır. Sizler farklı sesleri çıkarttıkça bebek de dinleyip sesleri taklit ederek karşılık vermeye çalışır. Bu çıkarttığı sesler dil gelişimi için önemlidir.

Bebek Aktiviteleri;

Bu süreçte oyun aktivitesi olarak yumuşak bir top bebeğe doğru yuvarlanarak, geri itmesi beklenir. El çırpma veya ceee oyunu oynanabilir. Ses çıkartan yumuşak oyuncaklardan faydalanın. Oyuncağı bir örtünün altına saklayarak bulması için ona zaman tanıyın. Bebeğinize kitap okuyun, birlikte kitabın resimli sayfalarına bakın. Bu aylarda aynada kendini keşfetmesine fırsat tanıyın. Bebeğinize şarkılar söyleyin.

8. Ay Bebek Gelişimi

8. aylarına gelen bebekler artık yenidoğan refleksleriyle değil daha bilinçli şekilde davranmaya başlarlar. İstediklerini ağlayarak istemek yerine göstererek veya o yöne doğru yönelerek yaparlar. Dokunma, koku ve tatma duyuları gelişmiştir. Bir yere tutunarak ayağa kalkabilir. Ses çıkartarak dikkat çekmeye çalışır. İstediği yöne doğru emeklerler.

Bebek Aktiviteleri;

Bebekler bu dönemde nesneleri iyi kavrayabilir, düştüğünde takip eder ve isterler. Oyun aktivitesi olarak motor ve zihin gelişimini destek olacak ayına uygun oyunlar seçilmeli veya evdeki malzemeler ile hazırlanmalıdır. Bir boruya geçirilen halkalar, sesli köpek, bebek gibi burnuna, ağzına basabileceği oyuncaklar tercih edilebilir.

9. Ay Bebek Gelişimi

Vücudunun kontrolü kendindedir. 15 dk kadar yerde oturabilir. Eşyalara tutunarak ayağa kalkabilir. Çevreye karşı çok ilgilidir. Adı söylendiğinde bakar.

Bebek Aktiviteleri;

Bu dönemde bebeğin bedenini kullanacağı oyunlar oynayın. Yüzüne dokunun, sesler çıkartın. Sesli oyuncaklar ile destekleyin. Emeklemesi için cesaretlendirin. Bebekler için döke saça yemek en büyük eğlencedir. Almalı vermeli basit komutlarla oyunlar oynayın. Renkli, parlak, sesli nesneler ilgisini çekecektir. Artık oturabildiği için yere bir örtü üzerine farklı renkte parmak boyalar dökerek ellemesine müsaade edin.

10. Ay Bebek Gelişimi

Gelişimleri ilerledikçe yeni şeyleri keşfetmeye olan merakları da artar. Bu dönemde kendisinden büyük bebeklerin hareketlerini gözlemleyerek aynısını yapmaya çalışır. Hayır kelimesinin anlamını bilir.

Bebek Aktiviteleri;

Oyuncağı alınmaya çalışıldığında tepki gösterir. El becerileri geliştiği için küçük cisimleri parmaklarını kullanarak kaldırabilir, düğmelere basabilir, çekmeceleri açıp kapamayı kendisine görev edinebilir. Ce-eee oyununu kendi istediği zaman başlatabilir. İç içe geçen oyunlardan hoşlanır. Ellerini ve vücudunu hareket ettirdiği şarkıları dinlemeye bayılır ve mutlu olur.

11. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğin 11. ay itibariyle fiziksel hareketleri arttığında kilo alımı yavaşlar. Kelimeleri anlama becerileri yüksektir. Çıkarttıkları sesler ile karşısındakilerle anlaşabilirler. Anne, baba ve benzer kelimeleri söyleyebilir. Artık aynadaki görüntünün kendisi olduğunun farkındalardır. Eşyalara tutunarak yürüyebilir, bir süre desteksiz ayakta durarak birkaç adım atabilir. Bebekler bu aylarda dokunsal faaliyetlere ilgi duyarlar.

Bebek Aktiviteleri;

Oyun aktivitesi olarak elleriyle dokunup keşfetmeyi, kağıt yırtmayı, ellerini suya, kuma, una sokmayı çok severler. Bu faaliyetleri yaparken ailenin bebeğine destek olması bebeği daha da cesaretlendirecek gelişimini destekleyecektir. Ayrıca şekil eşleştirme oyunları, ses çıkartan pelüş oyuncakları oynamayı severler. Bu ayda sepetteki oyuncakları boşaltıp doldurma oyunundan oldukça keyif alacaklardır.

12. Ay Bebek Gelişimi

12.ay bebeğin 1. Yaş dönemidir. Emekler, uzun süreli oturabilir, tutunarak yürür. Bazı bebekler yaşlarına girdikleri 12. ayda yürümeyi öğrenir. Yürümesini teşvik etmek için ailenin de bebeği pozitif cümlelerle desteklemesi önemlidir. Kendi ismini bilir ve seslenildiğinde döner. Dikkati çok kısa sürelidir. Kalabalık ortamlarda olmaktan hoşlanır.

Bebek Aktiviteleri;

Oyuncaklarını bilerek yere düşürür ve onları izler. Bu ayda legolar, kuleler, içine atma oyunları, el çırpma oyunu, nesneleri kaybedip bulma oyunlarını sever. Anne ve yavrunun olduğu sesli hayvan hikaye kitaplarına ilgi gösterir. O sesleri öğrenmeye çalışır. Oyun havuzlarını sever.

    Biz Sizi Arayalım