fbpx

Evde Bebek Hemşiresi ve Bebek Bakıcısı Görevleri

Bebekler, 40 haftalık gelişimlerini tamamlayarak miadında (zamanında) dünyaya gelirler. Anne karnında korunaklı ve dış etkenlerden uzak küçük bir alanda olmaları onlar için güven vericidir. Doğum anıyla birlikte bebekler hiç bilemedikleri bir dünyaya gözlerini açarlar. İşte o andan itibaren bebekler bağ kurmaya ve güvende hissetmeye ihtiyaçlar duyarlar. Bu sırada özlemle, merakla, heyecanla bebeklerine kavuşan aileler minik mucizelerine sıkı sıkıya sarılırlar. İşte bundan sonraki süreçte aile bebeklerinin hem fiziksel bakımları hem de psikolojik yaklaşımları konusunda büyük uğraş verirler. Hastaneden taburcu olduktan sonra yenidoğan sürecinde evdeki düzeni oturturken lohusa anneye sunulabilecek en iyi yardım, bebeğin bakımı için evde bebek hemşiresi desteğinin sağlanmasıdır.

Bebek Hemşiresi Kimdir?

Bebek Hemşireleri, yenidoğan bebeklerin fiziki bakımlarını yapan, aileye yenidoğanla ilgili eğitimlerini veren, üniversitelerin ebelik veya hemşirelik bölümlerinden mezun olan uzman sağlık çalışanlarıdır.

Evde Bebek Hemşiresi Kimdir?

Evde Bebek Hemşiresi, yenidoğanın ilk bir aylık uyumlanma sürecinde aileye günlük(24 saat)/haftalık/aylık olarak bakım vererek destek sağlayan hemşirelerdir. Bebek hemşireleri Evde bakım ve evde sağlık hizmetleri bünyesinde çalışır ve ailelerin talepleri doğrultusunda eve desteğe giderler.

Evde Bebek Hemşiresi Desteği

Yenidoğan denilen bebeğin ilk bir ayını ifade eden sürede evde bebek hemşiresi desteğinin önemi büyüktür. Ailenin sevimli üyeleri doğdukları andan itibaren bir anda hayatın merkezine yerleşiverirler. Doğum sonrası hastanede hemşirelerin kontrolünde uyumlanma sürecini durağan geçiren anneler, taburcu olup da eve geldiklerinde ekstra uğraş gerektiren yeni bir süreçle baş başa kalırlar. Emzirmenin doğru şekilde yapılabilmesi, banyo, alt değiştirme, gaz çıkartma, masaj, uyku derken lohusa anne için her biri zorlu adımlar haline gelirler. Aslında anneliğe yeni adım atmış ve bebek bakımında henüz tecrübe kazanmamış anne için en kıymetli hediye “Evde Bebek Hemşiresi” desteğinin organize edilmesi olacaktır. Aile tecrübelerden yola çıkarak söylenebilecek şey, yenidoğan sürecinde ilk 30 gün evde bebek hemşiresi desteği alınması bebeğin uyumlanma sürecine ekstra katkı sağladığı yönündedir.

Doğum Öncesi “Evde Bebek Hemşiresi” Organizasyonunun Yapılması

Evde Bebek Hemşiresi organizasyonu anne doğurmadan önce planlayabilir. Bu sayede bebek eve geldikten sonra oturtulacak düzen ve bebeğin aile ile uyumlanma süreci daha kolay sağlanır.

Doğum Sonrası Evde Bebek Hemşiresi Organize Edilmesi

Doğum sonrası için de anne, evde bakım ve sağlık hizmetlerinden evde bebek hemşiresi desteğini isteyebilir. Bebek hemşiresi talebini anne lohusa olduğu için aile yakınları da organize edebilir.

Evde Bebek Hemşiresi Ne Yapar?

Yenidoğan sürecinde annelerin en büyük yardımcısı bebek hemşirelerinin verdiği destek bakım hizmetleridir. Bebek hemşiresi bebeğin bakımda en uygun yöntemleri, püf noktaları ve detay bilgileri anne ve aile yakınları ile paylaşır.

  • Bebeğin göbeği düşene kadar göbek bakımı ve kontrollerini sağlar.
  • Bebek banyosu için önce tüm koşulları hazırlayarak (banyo malzemeleri, kıyafet ve bakım ürünlerinin temini vb.)doğru şekilde, pratikçe ve hızlı yapılabilmesi için aile ile birlikte uygulama yapar, aileye bebek banyosu pratiği yaptırır.
  • Banyo sonrası veya uyku öncesi bebeğin rahatlamasını sağlamak için bebek masajı hareketlerini gösterir ve uygular.
  • Bebeğin vücut bakımını yapar.
  • Emzirme sonralarında bebeğin gaz çıkartma pozisyonlarını aileyle birlikte uygulamalı olarak yapar.
  • Doğru emzirme ve anne sütünün önemi konularında pratik ve uygulamalı anlatımlarda bulunur.
  • Yenidoğan sürecinde bebeğin uygun giysileri konusunda bilgilendirme yapar.
  • Bebek prematüre ise bakımı konusunda hekimin planları doğrultusunda destek sağlanır.
  • Yenidoğandan itibaren uyku ritüeli oluşturulması ve uykuya doğru şekilde geçişi sağlamak için yapılması gerekenleri uygulamalı olarak anlatır.

Evde Bebek Hemşiresi Psikolojik Destek Sağlar

Doğumdan itibaren bebeğin anne ve babası ile kurmaya başladığı bağın güçlenmesi için yakın ilişkinin ve ten tene temasın öneminden bahseder. Emzirme sırasında, bebeğin babayla olan ilişkilerinde oluşan sevgi ve güven bağının pozitif şekilde kuvvetlenmesi için yapılması gerekenleri anlatır.

Evde Bebek Hemşiresi Neden Tercih Edilmeli?

Yenidoğan sonrası bebek hemşiresi hizmetini tercih etmenizi gerektirecek durumlar;

  • İlk bebek olması ve bundan kaynaklı tecrübesizlik
  • Bebeğin prematüre doğması
  • Bebeğin emzirme, bakım, uyku ve ev düzenine yenidoğan sürecine daha kolay uyumun hedeflenmesi
  • Lohusa annenin bu 40 günlük yorucu süreci daha konforlu geçirmesini sağlamak için evde bebek hemşirelerinden profesyonel destek hizmeti alınabilir.

Yenidoğan sürecinde alınabilecek bebek hemşiresi hizmeti sonrası ailenin devam eden süreçte bebek bakımı konusunda bilgili ve deneyimli bir bebek bakıcısından destek alması ailenin güvenle bebeğini büyütmesine destek sağlayacaktır.  

Bebek Bakıcısı kimdir?

Çoğu zaman işe dönmek durumunda kalarak emanet ettiğimiz bebek bakıcıları, bebeğin bakımı konusunda bilgili ve tecrübeli olmalıdır. Söz konusu olan canımız, bebeğimiz olunca emin ellerde olduğundan şüphe duymamalıyız.

 

Bebek Bakıcısında Aranan Özellikler

Doğum öncesinden itibaren ya da doğumdan sonraki süreçte bebek bakıcısı organizasyonu için ailelerin dikkat etmesi gereken kriterler vardır. Bir bebek bakıcısında mutlaka olması gereken özelliklere dikkat edilmelidir.

  • Bebek bakıcıları güvenilir olmalıdır. Bebeğimizi güvenle emanet edebilmeliyiz. Bebek bakıcıları, bebek bakımında uzman ve deneyimli olmalıdır. O nedenle ailenin araştırma yaparken mutlaka ilk bu kriteri sorgulamaları ve detaylandırmaları gerekir.
  • Bebek bakıcısının daha önce çalıştığı ve bebeklerin bakımlarını yaptığı evlerin ailelerinden mutlaka olumlu/olumsuz referansları alınmalıdır.
  • Bebek bakıcısı cana yakın, iletişimi kuvvetli ve sevecen olmalıdır. Bebeğin zihinsel gelişimi için iletişimi iyi olan ve konuşkan birinin olması önemlidir. Bebekle bebek bakıcısının birebir iletişimlerinde kurulan sağlam bağ bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. Bu sayede oyun, beslenme, banyo, uyku gibi günlük aktivitelerin keyifle yapılmasına olanak sağlar.
  • Bebek bakıcıları bebeğin bakımında pratik, dikkatli ve hızlı olmalıdır. Bebeği her zaman koruyup kollamalı, başına gelebilecek tehlikelere karşı yalnız bırakmamalı ve önlemler almalıdır.

Bebek bakıcıları sayesinde anne ve baba yeni düzenine daha çabuk adapte olur, daha az yıpranır ve sosyal faaliyetlere daha çok zaman ayırabilir.

    Biz Sizi Arayalım