fbpx

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum Parası Nedir?

Doğum parası nasıl alınır? sorusuna cevap vermeden önce nedir? sorusuna cevap vermeliyiz. Doğum parası: Halk arasında doğum yardımı olarak bilinen yeni doğan doğum parası, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 15.05.2015 tarihi ve sonrasında doğum yapan annelere her bir çocuk başına bir kereliğine verilen bir yardımdır.

Doğum Yardımından Kimler Faydalanabilir?

Doğum sonrasında devlet tarafından ödenmekte olan nakdi yardım, Türk vatandaşları ve mavi kart (doğduklarında Türk vatandaşı olan ancak sonrasında bir şekilde vatandaşlıktan çıkan kişiler) sahiplerine verilmektedir. Doğum parasından faydalanabilmek için anne ve babanın her ikisinin ya da birinin TC vatandaşı veya mavi kart sahibi olmaları gerekmektedir.

Doğum Yardımı Hangi Hallerde Verilir?

Doğum parası, 15.05.2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum yapan annelere verilmektedir. Belirtilen tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez. Ancak çocuk sayısına göre aileye yapılacak yardım tutarının belirlenmesinde o tarihten önceki çocuklar da sayılır.

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımından faydalanmak isteyen aile yakınlarının canlı doğumun ardından nüfus müdürlüğüne giderek önce bebeklerini kimlik paylaşım sistemine kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kayıt yapıldıktan sonra “doğum yardımı başvuru dilekçesini” doldurarak ve imzalayarak şahsen, posta veya kargo yolu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapmaları gerekir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin yeni doğan doğum parasını alabilmeleri için çalıştıkları kurumlara başvuru yapmaları yeterlidir. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklar tarafından alınır. Yurtdışında yaşayan ancak doğumları burada olan aileler ise başvurularını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapabilir.

Çocuk Sayısı ve Yaşanılan Durumlara Bağlı Olarak Değişen Doğum Parası Kriterleri

Doğum parasının çocuk sayısına göre hangi durumlarda ve ne kadar verileceği bazı kriterlerle belirlenmiştir.

  • Annenin yabancı babanın Türk veya tam tersi babanın yabancı annenin Türk olduğu hallerde 15.05.2015 tarihi ve sonrası baz alınarak çocuk sayısına göre doğum parası verilmektedir.
  • Boşanmış ve farklı kişilerle yeniden evlilik yapan eşlerden kadının ilk evliliğinden olan çocuk/çocukları sistem tarafından sayılacaktır. Yani çiftin yeniden bebek sahibi olmaları durumunda önceki evlilikten olan çocuklar sayılarak yeni doğan bebeğe 2. 3. veya daha üzeri çocuk muamelesi yapılarak doğum parası ödemesi gerçekleştirilir. Aynı imtiyaz evlenip boşanan baba ve çocukları için geçerli değildir.
  • Evlat edinilen çocuklar için ise prosedür şu şekildedir. 15.05.2015 sonrasında evlat edinilen ve doğum yardımı sisteminden faydalanmayan çocukların ailelerine doğum parası verilir. Bu çocuklar ayrıca sonraki doğumlarda da çocuk sırasının tespitinde sayılır.
  • Annenin doğumda vefat etmesi ve bebeğin canlı doğması halinde doğum yardımı babaya yapılacaktır.
  • Nakdi yardımının verilebilmesi için gebenin 15.05.2015 itibari ile canlı doğum yapması gerekmektedir. Gebelik sürecinde yapılan başvurular geçerli sayılmamaktadır.

Doğum Yardımı Ne Kadar?

Devlet tarafından verilen yeni doğan doğum yardımı ilk çocuğa 300 tl, ikinci çocuğa 400 tl, üç ve üzeri çocuğa ise çocuk başına 600 tl olarak belirlenmiştir. Doğum yardımı devlet tarafından çocuk başına bir kereye mahsus olarak verilmektedir.

Doğum Yardımı Ödemeleri Hangi Zamanlarda ve Nereden Yapılır?

Doğum yardımının yapılabilmesi için, aile tarafından yapılan başvurunun doğum yardım sistemine girilmesi gerekmektedir. Doğum yardımının sisteme girilmesinin ardından takip eden ay ödeme yapılır. Ödemeler PTT şubeleri üzerinden yapılmaktadır.